Sitater fra og omtaler av Lykkepilen.

Lykkepilen. Blinkskudd i depresjonens mørke.

Lykkepilen i tre utgaver.

I depresjonens mørke...

Da depresjonen slo meg fullstendig ut i mars 1997, og jeg knapt nok var ute av leiligheten på et år, oppdaget jeg at jeg fortsatt kunne skrive. Ellers var dagene mine mest fylt av sofa, mat, medisiner og TV. Men jeg satt og skrev. Først var det mest deprimerte dagbokblader. Så begynte jeg å tenke på om andre kanskje kunne ha glede av å lese det jeg skrev. I hvert fall noe av det. Da fikk dagbokbladene mer form av små kapitler, fylt av fortvilelse, håp og masse galgenhumor. Hadde jeg ikke hatt galgenhumoren disse årene, vet jeg ikke om jeg hadde overlevd. Noen kapitler ble også kokt ned til en liten setning, en tristesse eller aforisme, som du kan lese noen av nedenfor. Etter et snaut år med denne skrivingen, våget jeg omsider å ta kontakt med Genesis Forlag i Oslo. Og gleden var enorm da de bestemte at de ville gi ut "Lykkepilen. Blinkskudd i depresjonens mørke." Gleden ble ikke mindre da boka var ferdig høsten 1998. Da kom den som en liten innbundet sak med flott fargeomslag. I 2001 kom den i heftet utgave i andre opplag. Omtrent samtidig ble den oversatt til dansk og gitt ut på Borgen Forlag i København. Nå er boka for lengst utsolgt. Den finnes til utlån i noen bibliotek. Jeg drømmer om å få trykket den opp igjen en gang, men her skaper både tid, overskudd og økonomi sine utfordringer. Boka har dannet utgangspunkt for en masse fordrag og kåserier etter at den kom ut. Og jeg har opplevd at mange kjenner seg igjen i dette. Derfor har jeg lyst til å legge ut noen av mine egne tristesser fra boka og noen sitater fra bokomtaler på hjemmesiden. Kanskje du kan finne noen ord til ettertanke. Noe å humre litt av. Noe å dele med andre. Kanskje kommer boka ut igjen en gang. I mellomtiden må du nøye deg med noen små smakebiter.

 

Sitater fra Lykkepilen.

Livet er som ei hønsetrapp - kort og full av møkk.

I depresjonen er veien fra tanke til handling som regel en blindvei.

Hybelkaniner formerer seg minst dobbelt så raskt som sine kjødelige artsfrender😉.

I stedet for å bruke milliarder på å utforske verdensrommet, burde forskningen heller konsentrere seg om å utvikle et middel som virker hemmende på oppvaskens enorme formeringevne på kjøkkenbenken.

I depresjonens mørke tankegang, er det plass til bare èn tanke av gangen.

I depresjonen er det fryktelig vanskelig å sette sine egne grenser, men det er deprimerende lett å nå dem.

Depresjon er et rop etter nærhet og etter avstand - samtidig. Derfor er det så vanskelig å besvare.

Frist meg ikke inn i ledelse (den bønnen livet lærte meg).

Hvis det ekstreme sommelet i deler av helsevesenet er et nytt terapeutisk middel mot aggresjonshemming, har jeg en god nyhet: DET VIRKER PÅ MEG!!!😠

Å bli behandlet med respekt er for meg minst like viktig som å bli behandlet med medikamenter.

Årets gode nyhet er at helsekøen skal fjernes. Den dårlige nyheten er at det skal skje ved naturlig avgang.

Det er ikke Vårherre jeg har hatt problemer med, men enkelte av bakkemannskapene hans.

Mitt kompliserte sjelsliv er blitt kompensert med en enkel tro. Det er jeg glad for.

Du er ille ute, sies det, når lyset i den andre enden av tunnelen er toget som kommer mot deg.


Bokanmeldelser - Lykkepilen.

"I boka si beskriver han sin hverdag som deprimert, slik at folk som ikke aner hva dette vil si, kan forstå. For å oppnå dette er humor hans viktigste virkemiddel, hvor ironi og morsomme sammenligninger er hans mest populære grep. Undertegnede gjennomgikk alt fra stille humring til bortimot gapskratt ved lesning. Men noen utpreget moro-bok er det ikke. Her er nok an både alvor og underfundighet, men som regel pakket inn i et uhøytidelig språk."
            Rune Solheim i avisen Dagen 21/11-98.

"Det går ikke an å hevde at dette er koselig lesning, men det er lærerik lesning. En liten og utrolig verdifull bok er dette, og den gir innsikt i noen av depresjonens mørke ganger. Nikker du ikke gjenkjennende, har du aldri forstått hva dette dreier seg om."
            Berit W. Degnes i Sandefjords Blad 1/12-98.

"Når man har lest Lykkepilen, er man blitt litt klokere, ikke bare på depresjon, men også på seg selv."
            Alt for Damene - Dansk ukeblad.

"Boken er slentrende i sin stil - han forteller med selvironi og innimellom med forbløffende skarphet og humor om depresjonens mørke, om uforstandige menneskers uforstandige råd og kommentarer, om å bruke lang tid på en oppvask, om vennskap, om å få et brev eller en vennlig telefon. Og hele tiden håper han at det er lys i enden av tunnelen. Innimellom har han med små dikt og sitater. Nå skal man alltid være forsiktig med å snakke om allminnelige mennesker. Men ellers ville jeg være fristet til å si, at denne kloke og merkelig sjarmerende bok er saken, også for de som ikke orker å lese store verk med vanskelige fagutrykk, og som også er trette av å høre at "nå må du ta deg sammen" og annet velmenende sludder, som Sundby sier."
            Dagens Medisin, Danmark, 7/3-2002

"Depresjon er et rop etter nærhet og avstand - samtidig. Derfor er det så vanskelig å besvare. Et slikt minimalistisk og motsetningsfylt utsagn kommuniserer i den grad den depressives smerte og lengsel, at det blir et konkurransedyktig alternativ til de organisasjonene, som med kraftig sponsing fra medisinindustrien, spyr ut haugevis av informasjonsmateriale om både det ene og det andre til den depressive pasient og alle tenkelig parter i nærheten av denne. At pasienten ofte kommer til å miste både nærheten og avstanden til andre under depresjonen, er nært forbundet med depresjonens vesen.....
.... Jeg tror, at mange deprimerte og mennesker som lever tett på deprimerte eller mennesker, som bare er alminnelig triste, kan få oppmuntring ved å lese denne boken. Innimelllom er det bitende selvironi og selverkjennelse, som om det i depresjonen holdes opp et trollspeil til selverkjennelse foran den deprimerte. Det gir boken en dybde - og inspirasjon til å bruke Even Sundbys tanker og opplevelser så vel for deprimerte som for pårørende og fagfolk."
            Psykolog Birgit Erichsen i det danske tidsskriftet PsykologNYT Nr. 10/2002.

"Den fortjener en stor leserkrets. Gled deg til lesning som gir forstand."
            Psykiater T.O.Sørland i avisen Folket.

Marie Skalberg 05.02.2013 18:46

Jeg er veldig interessert i å kjøpe denne boken, er det en side man kan kjøpe den på?

Ingjerd Øyen Nordstrand 22.11.2012 00:26

Jeg vil veldig gjerne lese boka di! Har hørt, og nå lest, så mye flott om den! Du er flink "onkel", jeg vet hvem jeg heier på ♥

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟