Dagbokblader

Den danske filosofen Søren Kierkegaard har sagt mye glupt. Sitatet ovenfor på litt gammeldags dansknorsk, oppsummerer denne helga for min del. Lørdag var jeg med Mental Helse Vestfold på Holmestrand Fjordhotell. Jeg skulle ha motivasjonsforedrag, bokstavelig talt. Temaet for min dobbelttime var ”Motivasjon.” Jeg har stor respekt for det arbeidet folket i Mental Helse gjør for og med oss som sliter med psyken på ulike måter. Når jeg innimellom får være sammen med dem med mine enkle bidrag, føler jeg at jeg kommer til mine egne. Og det er aldri langt mellom latteren og tårene, verken hos meg eller hos tilhørerne. Slik blir det når vi deler en felles skjebne i livet på denne måten. Og hadde ikke jeg hatt galgenhumoren, er jeg ikke sikker på om jeg hadde overlevd disse årene med depresjon. En annen dansk filosof, Fritjof Brandt, har sagt: ”Humorens dypeste funksjon er å la latteren komme gråten i forkjøpet.” Det er en sannhet som sitter dypt i meg. Holmestrand Fjordhotell serverte også nydelig lunsj og ditto utsikt, så dagen ble flott.

 

Som om ikke det var nok, gikk dagen over i neste dag i selskap med gode venner i Kvelde. Der ble det servert tomatisert fiskesuppe med laks fra Lågen og en perfekt dajmkake til dessert. Til medbrakt drikke gikk kvelden videre med artig quiz med laks som tema, flott sang og musikk og hyggelig samtale. Søndag formiddag, da jeg endelig fant ut hva klokka var, ringte fetter Jostein og ville ha meg med på Musekollen. Jeg var nok ikke veldig motivert etter festen i går, men jeg følte vel at det var en gyllen anledning til å sjekke ut sannheten i Kierkegaard-sitatet. Et av poengene mine i foredraget i går, var å motivere til ett skritt i riktig retning. Og på veldig mange områder i livet, gjelder at motivasjonen kommer med det første skrittet. Er det tatt, er mye gjort. Endorfinene som frigjøres, gir energi til de neste skritt både fysisk og mentalt. Og det bare baller på seg. Jeg skulle bare ønske at ikke dørstokkmila var så lang. Det ble en flott tur til Musekollen. Vi møtte to hyggelige familier der oppe og fikk både trivelig selskap og pølse stekt på bål. Og utsikten over Kvelde, Vestfold og Telemark er formidabel, selv om vi bare er 319 meterover havet. Det gjør heller ingenting at vi kan kjøre mesteparten av veien.

 

Jeg landet etter hvert i godstolen hjemme, med TV, penn og papir. Der fikk jeg en strålende liten time med Solveig Kringlebotten og to unge norske operatalenter i Nordfjord. Livet har gitt meg et litt sårt forhold til fergestrekningen Lote-Anda. Nå kjente jeg en frigjørende glede ved å oppleve sangen på ferga i flott Nordfjord-natur. Den rørte meg dypt. Tusen takk for sangen. Helgen avsluttes med James Bond i Skyfall i Bølgen i Larvik. Herlig, actionfylt virkelighetsflukt, som innimellom passer meg aldeles utmerket. Jeg gleder meg. Til uka må jeg ut å gå igjen. Det har absolutt med velbefinnende å gjøre. Helsedirektoratet får det siste ordet i bloggen i dag, sitert fra deres hjemmeside i 2009. ”Depresjon og angst er sinnstilstander - de er ikke deg. Kan du være en sann venn mot deg selv, selv om du har vanskelige og tunge tanker, har du tatt et stort skritt fremover”. Det skrittet er viktig.

Kvelde 28/10-2012

Med varm hilsen fra Even

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟